Lovačko udruženje "Vladan Milošević" - Knić
Osnovano 1904.godine

VESTINapad na lovočuvara

Srna u krivolovuUnazad već ​dosta ​dugo ime gružanskog lovišta kojim gazduje LU "Vladan Milošević" iz Knića dospeva u sam vrh lovačke štampe, najčešće kao trenutno najpoželjnija lovna destinacija centralne Srbije, mesto dobrih srndaća, jakih veprova​,​ mnoštva fazana. Potvrda tome je i predug spisak turista i rezervacija za narednu lovnu godinu ​ali​ i album uspomena iz predhodnih, okićen trofej​ima​ koji su otputovali put Danske, Belgije, Francuske, Kipra, Grčke, Rusije...

 

​Ali da sve nije tako idealno i da rad i napredak u Srbiji nema podršku govori i događaj koji je se odigrao u nedelju 07.02.2016. godine, kada su dvojica kolega, mladih ljudi, pravih i predanih lovnih radnika ​koji su svojim nesebičnim radom i napravili preporod u ovom delu Šumadije doveli svoje živote u opasnost čuvajući ono što im je država poverila.

 

​Tačnije, Upravnik lovišta Dragoljub Paunović Drakče u stalnoj pratnji kolege lovočuvara Nenada Simovića zvanog Tralja na poziv predsednika udruženja odlaze na teren u kome se kako saznajemo uz podršku lokalnih moćnika veoma često organizuje lov bez znanja korisnika lovišta ili drugim rečima krivolov, ali i još i niz radnji na uništavanju lovnotehničkih objekata kao i ometanju ostalih pravih i redovnih lovaca u sprovođenju aktivnosti na gajenju, zaštiti, ali i planskom izlovljavanju divljači.

 

Tako je bilo i ovog puta u ataru sela Čestin pored gromoglasnog laveža pasa odjeknulo je i par pucnjeva iz lovačke puške baš u delu gde su lovočuvari i pretpostavljali, nije trebalo svega par minuta da se u susednoj obali pojave dve siluete njima već dobro poznatih krivolovaca. U tom trenutku jedino što im je ostalo bilo je da kontaktirajući predsednika udruženja obezbede sebi pomoć policije kako bi sve bilo odrađeno do perfekcije. Ali stvari se menjau iz sekunda u sekund, osumnjičeni za krivolov umesto pešice dolaze do dobro sakrivenog traktora kojim veoma brzo ulaze u liniju čekanja lovnih radnika, i tek tada dolazi do pravih problema.

 

Upravnik pokušava da zaustavi traktor u kome se nalazi N.S. sa pomagačem N. M. (imena poznata Upravi LU) koji se vozi na zadnjem delu traktora dok je iza i pored vozača spakovana nelegalno odstreljena divljač koja se jasno vidi, iako je traktor blago zastao i dozvolio i Dragoljubu i Nenadu Tralji da im priđu na rastojanje od svega metar, bez obzira na nihov položaj i službeno predstavljanje N.S. daje pun gas i svesno gazi lovočuvara Simovića kako bi sebi omogućio bekstvo. Na putu ka kući izbacuje bespravno odstreljenu divljač i saučesnika šalje da je što bolje prikrije. N.M. to i radi, divljač odvlači do starog uraslog šljivara i srnu ostavlja u kupinama na 15-ak metara od seoskog puta, dok žensko lane povlači još par metara i onu tu ostaje.

 

​Upravo u tim trenucima, na ko zna koji poziv po redu, policija Knića šalje svoju patrolu i hitnu pomoć pošto je pregaženom Tralji hitno bila potrebna lekarska intervencija i prevoz do Urgentnog centra. Policajci u saradnji sa kriminalističkim tehničarima i inspektorima Knićanske policijske stanice brzo pronalaze bezbroj neposrednih dokaza koji N.S. povezuju sa izvršenjem dela, ali rad policije neprestano ometa grupica okupljenih mladića na licu mesta od koji je dobar deo i od ranije poznat policiji baš po podnetim prijavama​ vezanim za uznemiravanje i narušavanje javnog reda i mira, a vezanih za lovstvo ovog kraja. Privatnim kolima pokušavali su da unište dokaze prelazeci preko njih i verovatno pokušavajući da uklone divljač koju su već tada obezbeđivali do dolaska inspektora članovi Upravnog odbora Knićanskog udruženja.

 

Da zlo bude veće, već narednog jutra obdukcioni pregled leševa divljači dokazuje da je starija jedinka oko 3 godine starosti i da u sebi ima dva laneta dok je druga žensko lane iz okota 2015. u jako dobroj kondiciji.

 

I ovoga puta je sam Bog spasao glave dvojici hrabrih momaka, lovnih radnika, domaćina, očeva maloletne dece od trajnog povređivanja, tako da Drakče, osim ružne uspomene koju treba što pre da zaboravi, nema većih zdravstvenih problema, jer je iza njegovih leđa u momentu kontrole imalo prostora pa je mogao da izbegne gaženje. Ali je zato Nenad Simović Tralja izvukao deblji kraj i kako kažu sa lakšim telesnim povredama u obliku bezbroj razderotina i nagnječenja sa iščašenim ramenom i nogom, ostao da se polu-uvijen zavojima oporavlja i slavi dan kada je radeći posao za koji je skromno plaćen rizikovao život, ali pokazao da čast i poštenje nemaju cenu.

 

Kao rezime svega nameće se samo jedno: BRAVO MOMCI, a Vi koji bi ste silom i bezobrazlukom da nešto postižete upamtite ima i DRAKČETA I TRALJE i mimo Knića, ima još vrednih i odanih poslu lovočuvara, pa znajte da pre ili kasnije čekaće Vas slovo zakona. A ovo sada nije borba Knićana protiv bahatosti i krivolova, ovo je borba za očuvanjem dostojanstva službenih lica na terenu i dokaz da, ako se radi kako treba, nema te sile koja će pogaziti pravdu!!!

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU