Lovačko udruženje "Vladan Milošević" - Knić
Osnovano 1904.godine

VESTINaseljavanje divlje svinje

U repro-centru u Bajčetini, sekciji lovačkog udruženja „Vladan Milošević“ iz Knića, 27. februara 2014. godine naseljene su prve divlje svinje.

Repro-centar BajčetinaOvo naseljavanje je jedna od završnih faza kapitalnog projekta „Povećanje broja divljih svinja i poboljšanje populacionih osobina populacije ove divljači kroz ustanovljenje i izgradnju stalnog prihvatilišta – repro centra u lovištu „Gruža““, koji je realizovan zajedničkim snagama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R Srbije-Uprave za šume, Lovačkog saveza Centralne Srbije i lovačkog udruženja „Vladan Milošević“ iz Knića.

 

Objekat u koji su naseljene divlje svinje je površine 2,7 ha, napravljen je u potpunosti po pravilima lovne struke i opremljen je sa prasilištima, savremenim hranilištem sa spremištem za zrnastu, sočnu i koncentrovanu hranu, pored koga su locirani i solište i „higijenski stub“, a u izgradnji je i zatvorena topla osmatračnica koja će omogućiti svakodnevni nadzor naseljenih divljih svinja.

 

Matični fond koji je naseljen je nabavljen od preduzeća „Vršački ritovi“ i vrlo je kvalitetan. Radi se o, za sada, 3 dvogodišnje visokobremenite krmače, jednog dvogodišnjeg i jednog trogodišnjeg vepra. Divljač je u odličnoj formi i očekuje se već ove godine prirast od 10 do 15 prasadi, koja će, nakon dostizanja željene telesne težine biti naseljena u otvorene delove lovišta pogodne za njihov dalji uzgoj i korišćenje. Ovime će se svakako postići oplemenjivanje postojeće populacije divljih svinja u lovištu „Gruža“ najkvalitetnijim linijama divljih svinja koje se mogu naći na tržištu.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU